Kuruluşu
Üniversite Sanayi İşbirliği Merkezleri Platformu (ÜSİMP), 1997 yılında başlatılan TÜBİTAK ÜSAM (Üniversite-Sanayi Ortak Araştırma Merkezleri) Programının TÜBİTAK Bilim Kurulu kararı ile 2006 yılı sonunda kapatılmasının ardından Haziran 2007 yılında kurulmuş bir platformdur. TÜBİTAK ÜSAM kapsamında kurulan, halen dernek veya şirket tüzel kişilikleri ile üniversite-sanayi arayüz yapıları olarak faaliyet gösteren ve ÜSİMP kurucusu olan bu Merkezler aşağıda alfabetik sırada verilmiştir:
1) Adana ÜSAM – Adana Üniversite-Sanayi Ortak Araş. Mrk. Der. ve Ar-Ge İktisadi İşl.
2) BİYOMEDTEK – Biyomedikal Teknolojiler Merkezi Derneği
3) ODAGEM – OSTİM Ortadoğu İleri İmalat Sist. ve Teknolojileri Ar-Ge Merkezi A.Ş.
4) OTAM (İTÜ Otomotiv Araştırma Merkezi, OTAM A.Ş.)
5) SAM – Seramik Araştırma Merkezi A.Ş.
6) TTV – Türk Tekstil Vakfı (TAM Tekstil Araştırma Merkezi Kurucu Ortağı Olarak)
ÜSİMP, farklı kamu ve özel sektör gruplarını bir araya toplamış kuruluşundan itibaren giderek genişleyen bir çatı kuruluş olarak faaliyet gösteren bir oluşumdur. Özellikle Teknoloji Transfer Ofisleri sayısındaki artış yeni TTO’ların da ÜSİMP’e üyelik sürecini hızlandırmıştır. Farklı sektörlerden değişik kimliklere sahip arayüz kurumlarının katılımı ile üye sayısı 100'ü geçmiş olan ÜSİMP, “Üniversite, İş dünyası ve STK” temsilcilerini şemsiyesi altında barındırmaktadır.
Misyonu
ÜSİMP’in misyonu, ulusal bir işbirliği kültürü geliştirerek, üniversite-sanayi işbirliği alanında arayüz kuruluşlarının oluşturulmasına, bu yapıların kurumsallaşmasına, nitelik ve performanslarının iyileştirilmesine katkıda bulunmak; ülkemizde üretilen bilgi ve teknolojilerin topluma aktarılabilmesi amacıyla teknoloji transfer uygulamalarının etkin ve verimli olarak yürütülebilmesine yönelik politika ve stratejilerin belirlenmesi, eylem planlarının hazırlanması süreçlerine katkı sağlamaktır.
ÜSİMP, bu genel amaç kapsamında toplumsal sorumluluk anlayışı ile hareket etmektedir. Herhangi bir yaptırım gücü olmayan bir “sivil insiyatif” olarak kendi misyonu doğrultusunda hem üniversitelerimizde, hem sanayimizde hem de kamunun ilgili kurumlarında farkındalık yaratmaya ve imkanları ölçüsünde çalışmalara katkı sağlamaya gayret etmektedir.
Amaçları
Üniversitelerimizde; eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerinin yanında yeni teknoloji üretilmesine, üretilen bu teknolojilerin başta ulusal sanayimiz olmak üzere topluma aktarılmasının teşvik edilmesine ve ulusal bilgi ve teknoloji transfer ekosisteminin geliştirilmesine;
Sanayi Sektörünün ise; teknoloji ithal eden ve kullanan bir yapıdan, ileri teknoloji üreten ve ihraç eden, üniversiteler ile etkin bir iş birliği içinde olan ve rekabet gücü yüksek bir yapıya dönüştürülmesine katkıda bulunmaktır.
Hedefleri
ÜSİMP Misyon ve Yaklaşımının Evrimi
2021 yılı itibari ile 14 yılını tamamlamış olan Platformumuzun ortaya çıkan koşul ve gereksinimlere hızla yanıt verebilen bir yapı ile ve birçok kez ihtiyaçları öngörerek, ulusal Ar-Ge ve Yenilik ekosistemimizin gelişimine paralel bir evrim sergilediği görülmektedir.
Halen 100’ün üzerinde kurumsal üyesi ile önemli bir sivil inisiyatif haline gelmiş olan ÜSİMP’in ana hedefi ülkemizde üniversite-sanayi iş birliğini gelişmiş ülkelerin seviyesine çıkararak bilgi tabanlı ekonomi oluşturma sürecine katkı vermek; tek gücü ise ülkemizin dört bir yanına yayılmış, bu misyona adanmışlıkla gönül vermiş, her biri kendi konusunda uzman üyeleridir. Tüm etkinlikler ÜSİMP üyelerinin “imece ruhu ile” maddi ve manevi katkılar koyarak büyük özverilerle gerçekleştirilmiştir.
2007’den beri faaliyet gösteren platformumuzun ortaya çıkan koşul ve gereksinimlere hızla yanıt verebilen bir yapı ile ve birçok kez ihtiyaçları öngörerek, ulusal Ar-Ge ve Yenilik ekosistemimizin gelişimine paralel bir evrim sergilediği görülmektedir.