ARAŞTIRMA YÖNETİMİ ÇERÇEVESİ – “EU RESEARCH MANAGEMENT ROADMAP PROJESİ”
Ufuk Avrupa Programı tarafından desteklenmekte ve paydaşları ASTP, Una Europa, Hetfa Research Institute, Nova University Lisbon, Crowdhelix, Janssen-Johnson & Johnson ve The Cyprus Institute olan “Research Management Roadmap Projesi (RM ROADMAP)” (https://www.rmroadmap.eu/) Avrupa araştırma alanını güçlendirmek üzere üye ve aday ülkelerden seçtiği “Araştırma Yönetimi Elçileri” ile (Research Management Ambassadors) araştırma yönetimi mesleğinin çerçevesini oluşturmayı amaçlamaktadır.
Araştırma Yönetimi Elçilerinin görevi ulusal düzlemlerde RM ROADMAP projesini duyurmak, araştırma yönetiminin mevcut uygulama alanları hakkında bilgi toplamak, bakış açıları oluşturmak ve araştırma yönetimi mesleğinin yaratılması için “birlikte geliştirmek prensibiyle” çalışmaktır.
Ulusal araştırma yönetimi elçilerinin seçilmesi AB Komisyonu koordinasyonu tarafından yürütülmüş ve Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (SUNUM) Direktörü ve ÜSİMP Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fazilet Vardar ile ODTÜ Araştırmalar Koordinatörlüğü Uluslararası Projeler Uzmanı ve Çeşitli Kurumsal AB Çerçeve Programı Projesinin koordinatörü Dr. Sara Banu Akkaş ile Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve ÜSİMP Yürütme Kurul Üyesi Prof. Dr. Ahu Altınkut Uncuoğlu, ve Profen Proje Müdürü Grup Dr. Ceren Kutlu Kaya Ulusal Araştırma Yönetimi elçileri (National Ambassadors) ve Elçi Vekilleri (National Associate Ambassadors) olarak belirlenmiştir.
RM ROADMAP Projesi kurgusu ve araştırma yönetimi kapsamında yapılması planlanan çalışmaları paylaşmak ve ulusal düzlemde araştırma yönetimi elçilerinden görüşleri almak amacıyla 9-10 Mayıs 2023 tarihlerinde Budapeşte’de düzenlenen “The First RM Ambassador Meeting” konulu ilk toplantıya da ülkemizi temsilen AB Komisyonu davetlisi olarak üç temsilcimiz (Prof. Dr. Fazilet Vardar, Prof. Dr. Ahu Altınkut Uncuoğlu ve Dr. Sara Banu Akkaş) katılmıştır.
RM ROADMAP Projesi’nin ulusal temsilcilerden beklentisi, Araştırma Yönetimi konusunda mevcut durumu belirlemek, yeni bakış açıları ile profesyonel ve ulusal düzlemde araştırma yönetiminin çerçevesini oluşturmaktır. Bu kapsamda ulusal düzlemde yapılacak tüm çalışmalar, ülkemizde 150 kadar kurumsal üyeye sahip olan ve teknoloji/bilgi transferi alanında uluslararası temsiliyeti ve tanınırlığa sahip Üniversite Sanayi İşbirliği Merkezleri Platformu (ÜSİMP) çatısı altında yürütülecek ilgili tüm paydaşları kapsayıcı bir ulusal yol haritası oluşturularak ve kararlaştırılan eylemlerin uygulamaları koordine edilecektir.
12 Eylül 2023 günü 12:00 – 13:00 saatleri arasında “on-line” olarak proje tanıtım ve farkındalık toplantısı düzenlenmiştir.
Toplantı sunumu (pdf) ve kaydı (mp4) için tıklayınız.
Proje kapsamında "Araştırma Yönetimi Bölgesel Takım Lideri" olmak için lütfen başvuru formunu doldurunuz:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnlpr7eBufXu8QmgwJQi9hSqsnEK_iXDYRx97FjzwXw4SiiQ/viewform
Ayrıca proje kapsamında gerçekleşecek olan "Research Management Road Map Training for the Knowledge and Community Platform (Organised by EARMA)" toplantısına katılım sağlayabilirsiniz.
Toplantı bilgileri:
25 Eylül 2023, 14:00 – 15:30 CET
https://earma.org/conferences/rm-roadmap-knowledge-and-community-platform/
Araştırma Yönetimi Ulusal Yol Haritası Çalıştayı
Ufuk Avrupa Programı tarafından 101058475 numaralı hibe sözleşmesi ile desteklenmekte olan RM ROADMAP kısa isimli ve “Avrupa Araştırma Alanının Güçlendirilmesine Yönelik Araştırma Yönetimi Çerçeve Koşullarının Oluşturulması” (“Creating Framework Conditions for Research Management to Strengthen the European Research Area”) başlıklı proje kapsamında bütün üye ve asosiye ülkelerden seçilen “Araştırma Yönetimi Elçileri” (Research Management Ambassadors) aracılığı ile Araştırma Yönetimi Mesleğinin çerçevesinin oluşturulması amaçlanmaktadır.
(Proje hk: https://www.rmroadmap.eu/).
Orta Doğu Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde ve ulusal araştırma, geliştirme ve inovasyon ekosisteminin tüm paydaşlarının geniş katılımıyla 12 Ekim 2023 günü 10.00-13.00 saatleri arasında ODTÜ TEKNOKENT ETKİM’de “Araştırma Yönetimi Ulusal Yol Haritası Çalıştayı” düzenlenmiştir.
Araştırma Yönetimi Ulusal Yol Haritası Çalıştayı’nın ilk oturumunda RM ROADMAP projesinin kısa tanıtımı yapıldıktan sonra, araştırma yönetimine TÜBİTAK Bilgi Teknolojileri Yönetim Platformu bakış açısı ele alınmıştır. Çalıştayın ikinci ve son oturumunda ise, tüm paydaşların değerli katkılarıyla araştırma yönetiminin ulusal değerlendirilmesini yapmak üzere dört eş zamanlı grup çalışması gerçekleştirilmiştir. Çalıştayın grup çalışmaları sırasında ülkemizde araştırma yönetimi süreçlerine destek veren kurum, kuruluş ve programlara, araştırma yönetimi için gerekli bilgi ve becerilere ve araştırma yönetiminde ülkemizin güçlü ve zayıf yönlerine ilişkin görüşler toplanacaktır. Söz konusu grup çalışmalarından çıkartılacak raporun amacı, RM ROADMAP projesi üzerinden Avrupa’daki “Araştırma Yönetimi” paydaşlarının tümünü (araştırmaların fonlanmasından, yürütülmesi ve yönetilmesine, teknoloji transfer profesyonelleri de dahil olmak üzere çıktıların ticarileştirilmesine kadar tüm süreçlerde araştırmacılara destek veren kurum/kuruluşlar, uzmanlar) bir araya getirerek oluşturulacak ortak akıl ile Avrupa Araştırma Yönetimi’nin geleceğini belirleyecek bir “Araştırma Yönetimi Yol Haritası”nın oluşturulmasına ve uygulanmasına ülkemiz bakış açısını da ekleyerek katkı sağlamaktır.
Çalıştay programı için tıklayınız.
Çalıştay Sunumları:
EU RM Roadmap Ülke Raporu için tıklayınız.