REGISTERED TECHNOLOGY TRANSFER PROFESSIONAL
TEKNOLOJİ TRANSFER PROFESYONEL (RTTP) SERTİFİKASYONU
RTTP unvanı, misyonu bilgi ve teknoloji transferinde küresel standartları teşvik etmek ve sürdürmek olan Alliance of Technology Transfer Professionals (Teknoloji Transfer Profesyonelleri Birliği) tarafından verilmektedir. ÜSİMP, ülkemizde teknoloji transferi uzmanlığı ile mesleğini destekleyen ve sertifikasyonu konusunda öncü olan kurum olarak ATTP onaylı eğitimler düzenlemekle yetkilendirilmiştir. RTTP, uluslararası mesleki yeterlilik ve deneyim standardıdır. Tüm dünyada farklı ülkelerden Kasım 2020 tarihi itibariyle 600’den fazla RTTP unvanlı uzman bulunmaktadır.
Bununla birlikte, ATTP, RTTP Adayı şeklinde yeni unvan geliştirerek her seviyeden bilgi ve teknoloji transferi profesyonellerinin RTTP'ye yönelik çalışmalarını teşvik etmek için, RTTP'ye başvurma yollarını kolaylaştırılmıştır. RTTP Adayı unvanı, mesleğe yeni girenlere RTTP unvanı kazanmak yolunda bir eğitim ve gelişim yoluna girdiklerini, bu konuda özverili bir çalışma içinde olduklarını göstermelerine yarar sağlayan ve kariyer hedefleri belirlemede teşvik edici ve faydalı bir mekanizmadır.
Kaynak: https://attp.info/new-approach-to-rttp/
RTTP GİDEN YOL
(Posterin üzerine tıklayınız)
RTTP UNVANI HANGİ ALANLARDAKİ PROFESYONELLERE VERİLİR?
gibi pek çok farklı boyutta teknoloji transferi başarıları ve örnekleri incelenerek uygun bulunan kişilere verilmektedir.
RTTP UNVANI İLE ULUSLARARASI DÜZLEMDE MÜŞTERİ VE PAYDAŞLARINIZA HANGİ ALANLARDA BECERİ/YETENEK VE DENEYİMLERE SAHİP OLDUĞUNUZUN KANITLIYORSUNUZ?
RTTP Unvanı;
konularında beceri/yetenek ve deneyimlere sahip olduğunuzu kanıtlar.
RTTP İÇİN ARANAN TEMEL YETKİNLİKLER
RTTP unvanı almaya hak kazanabilmek için, ATTP ortak derneklerinden herhangi birinin üyesi olan ve 1) deneyim, 2) anahtar beceriler ile 3) bilgi değişimi, teknoloji transferi alanlarında bir başarı öyküsüne sahip olmak gerekmektedir.
BİLGİ DEĞİŞİMİ (KNOWLEDGE EXCHANGE [KE])/TEKNOLOJİ TRANSFERİ (TECHNOLOGY TRANSFER [TT]) DENEYİMİ
Bilgi Değişimi, Bilgi Transferi, Teknoloji Transferi alanlarda en az 4 yıl çalışmış olmak veya benzer özellikler ile farklı bir pozisyonda en az 3 yıl çalışmış olmak beklenmektedir. Ek olarak, ATTP ortak kuruluşlarından birinin üyesi olmak gerekmektedir.
Kaynak: http://attp.info/
KE/TT ANAHTAR BECERİLER (TRAINING PATHWAY)
RTTP olarak mesleğinizdeki rolünüzü bağımsız ve etkin şekilde yerine getirmek için gereken bir takım anahtar becerileri kazandığınızı aşağıda açıklanan iki yoldan biriyle göstermelisiniz.
1. Eğitim Yolu:
Çeşitli eğitimlerle 60 RTTP Continuing Education (CE) puanının kazanılmış olması:
veya
2. Karma Yol:
Aşağıdaki koşullardan en az 2’sinin sağlanması:
Kaynak: https://attp.info/rttp-criteria/
KE/TT BAŞARI
Bilgi Değişimi ve Teknoloji Transferi alanlarında tamamlanmış projelerden oluşan yetkinlik ve bilgi birikimlerinin ortalama 1000 kelimelik niyet mektubu ile anlatılması
Kaynak: https://attp.info/tech-transfer-achievement-overview/
ADAY RTTP (CANDIDATE RTTP) İÇİN ARANAN TEMEL YETKİNLİKLER
NEDEN ADAY RTTP OLARAK BAŞVURU YAPMALIYIM?
RTTP Adayı, mesleğe girenlerin RTTP statüsünün verilmesine yol açan eğitim ve gelişim yolunda ilerlediğini gösteren yeni bir unvandır. Profesyonel hayatlarında adlarından sonra "RTTP Adayı" tanımını kullanabilirler. RTTP adaylığı, RTTP adaylarının tüm paydaşlarına kariyerleri konusunda ciddi olduklarını ve en yüksek standartları karşılamayı amaçladıklarını gösterir.
RTTP Adaylığı için de aynen RTTP unvanını hak kazanmakta gerektiği gibi 1) deneyim, 2) anahtar beceriler ile 3) başarı şeklinde 3 temel şart bulunmaktadır.
DENEYİM
ANAHTAR BECERİLER
Adayın eğitimler ve 1. derece yönetici ile çalışması sonucu aranılan yetkinlik ve donanıma sahip olması gerekmektedir.
BAŞARI
Adayın kariyer planına ait yol haritasının olması gerekmektedir.
Kariyer Planı Yol Haritası
Yol Haritası; adayın tecrübesi, eğitimi, yetkinlikleri doğrultusunda 1. derece yöneticisi ile beraber oluşturulur.
Kariyer planı yol haritasında aşağıdaki bilgileri içerir;
Niyet Mektubu Onay
Hazırlanan niyet mektubunun onaylanması ile beraber aşağıdaki adımlar gerçekleşmiş olur;
Kaynak: https://attp.info/tech-transfer-achievement-overview/
RTTP’YE GİDEN YOL
ATTP Yönetim Kurulu Üyesi ve ÜSİMP RTTP Direktörü Prof. Dr. Fazilet VARDAR SUKAN’ın RTTP olabilmenin yolunu anlattığı videoya ve sunuma aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.
(Videoyu izlemek için üzerine tıklayınız)
10 yıl süresince RTTP başvurularını değerlendiren ekibin başında olan Jeff Skinner, ATTP adına deneyimleri ve önerileri içeren “Structuring a Successful RTTP Application” konulu webinara aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Jeff Skinner Webinar (mp4)
(Videoyu izlemek için üzerine tıklayınız)
TÜRKİYE’DEN RTTP UZMANLARININ LİSTESİ
Ülkemiz ekosisteminde TTO çalışanlarının Registered Technology Transfer Professional (RTTP) sertifikası almalarına yönelik çalışmalar:
RTTP sertifikası tanıtımlarına devam edildi. Halen 51 uzmanımız bu sertifikaya hak kazanmış durumdadır. Bu üyelerimiz ve sertifikaya hak kazandıkları tarihte çalıştıkları kurumlar aşağıda alfabetik sıraya göre listelenmiştir.
TÜRKİYE’DEN CANDİDATE RTTP UZMANLARININ LİSTESİ
1 uzmanımız bu sertifikaya hak kazanmış durumdadır. Bu üyelerimiz ve sertifikaya hak kazandıkları tarihte çalıştıkları kurumlar aşağıda alfabetik sıraya göre listelenmiştir.